Vi har muligheter til å utføre kirurgi på både smådyr og hest ved klinikkene. Vi bruker gassnarkose, og benytter utstyr til overvåkning av pasienter som ligger i narkose. Kirurgi krever mye forberedelser. Mange operasjoner krever også at det er to kirurger. I tillegg har vi alltid en dyrepleier som overvåker dyrene kontinuerlig. Narkose med gass er også den beste og sikreste form for narkose. Vi utfører de fleste typer operasjoner, og har også utstyr og kompetanse til å operere benbrudd og akutt buk-kirurgi.
Eksempler på operasjoner som vi utfører:
-
Kastrering og sterilisering
-
Fjerning av svulster og kuler i huden
-
Fjerning av analkjertler
-
Keisersnitt
-
Buk-kirurgi
-
Øyekirurgi
-
Beinbruddkirurgi
-
Leddkirurgi
-
Patellaluksasjon
-
Legg Perthes
-
Korsbåndkirurgi - TPLO
-
Urinveier
-
Bløt gane
-
Øreoperasjoner
-
Tanntrekking
-
Remodellering av knekte tenner
-
Rotfylling av tenner
-
Akuttkirurgi (magedreining, fremmedlegeme i tarm, urinstein)
Hvorfor er enkelte operasjoner kostbare?
Det er svært arbeids- og kostnadskrevende å utføre mange kirurgiske inngrep. Selve inngrepet tar kanskje bare en time, men innen operasjonen starter så er det mye som skal forberedes. Utstyr, maskiner og forbruksmateriell som kreves er kostbart. Operasjonene er personellkrevende. Kompetanse og oppdatering av kompetanse hos kirurg og dyrehelsepersonell er viktig og koster også mye. I tillegg overvåkes dyrene også etter operasjonen.
Forberedelse til operasjon av beinbrudd
En liten hund har vært uheldig og pådratt seg et brudd i albuen. Bruddet er komplisert da det går inn til ledd. Bruddet skal nå reponeres og settes sammen ved hjelp av skruer og pinner. Slike operasjoner krever mye spesialutstyr og grundige forberedelser.
Påkjørt katt – før og etter operasjon
Røntgenbilder av brudd etter påkjørsel før og etter en operasjon. Katten var uheldig og ble påkjørt. Den ble operert, og har det nå veldig bra.
ID-merking, helsesjekk og vaksinering
Det er vanlig å ID-merke i form av å legge inn en chip under huden. Hunder og katter registreres i dyreidentitets database slik at de kan spores opp om nødvendig. Dette kan være praktisk dersom dyret ditt skulle komme bort. Ofte gjøres dette mens hunden er valp og mange benytter denne anledningen til å bestille en helsesjekk/vaksinering av hunden samtidig.
Rehabilitering - vanntredemølle
Hos vår avdeling i Kristiansund kan vi nå tilby vanntredemølle.
Bevegelse er viktig for å holde kroppen frisk og sunn. Enkelte pasienter trenger hjelp til å få i gang normale bevegelser, og har stor nytte av å bevege seg i en vanntredemølle. Vannet i tredemølla hjelper til med å bære hundens kroppsvekt, og vannivået tilpasses den enkelte hund for å optimalisere treningen og de muskelgrupper man ønsker å trene. Det betyr at hunden kan opprettholde sitt normale bevegelsesmønster, med samtidig optimal belastning av leddene. I vanntredemøllen vil hunden (eller katten) bevege leddene bedre og dermed er dette mer enn "bare" trening da det også kan stimulere til bedre bevegelighet i etterkant av treningen. Dette kan man for eksempel ikke oppnå ved vanlig bassengtrening. Vi håper og ønsker at denne treningsformen nå kan komme flere pasienter til gode. Kontakt oss gjerne for mer informasjon.
Vanntredemølle er gunstig i flere situasjoner:
-
Opptrening før og etter operasjoner
-
opptrening etter sykdom
-
Opptrening etter skader i ledd, muskel og skjelett og/eller sener
-
Trening og behandling av artroseproblemer
-
Trening for hunder som skal ned i vekt
Lill Sæther, veterinær og NMBU sertifisert rehabiliteringsterapeut ved Åndal smådyrklinikk
Telefon: 483 22 760
Epost: post@smadyr-klinikk.no
Tannpleie
Sunne tenner er en forutsetning for en god helse.
Tennene er viktig for fordøyelsen av fôret. Regelmessig kontroll av munnhule og tenner er viktig både hos hester og smådyr.
Hunder og katter får lett plakk og tannstein som kan gi tannkjøtt-betennelse og påfølgende løsning av tenner. Dette kan i sin tur gi smerter som kan være svært plagsomt å leve med. Det er viktig med regelmessig børsting av tenner og tilsyn av veterinær. Vi har et eget røntgenapparat til å ta bilder av tenner med. Røntgen er nødvendig for å sjekke tannrøttenes helsetilstand.
Klinikken er også utstyrt med en tannunit og en tannrenser som skånsomt fjerner tannstein uten å skade emaljen. Tennene blir polert etterpå for at tannoverflaten skal bli glatt og ren og forhindre nytt plakk å feste seg. Regelmessig børsting av tenner er det viktigste arbeidet du som hundeeier kan gjøre for å holde tennene sunne. Riktig fôring er også viktig.
Tannpuss og stell av tenner hos hund
Mange hundeeiere lurer på hvordan de kan forebygge tannstein og tannproblemer. Det viktigste du som hundeeier kan gjøre er å venne hunden din til daglig tannpuss! Det er ikke noe som kan erstatte verdien av dette.
Tannpussen bør skje med en skånsom tannbørste eller en mikrofiberklut som kan trees på fingeren din. Dette er utstyr du får kjøpt hos dyrlegen eller på en dyrebutikk. Det finnes også tannkremer som er beregnet på hunder. Disse er tilsatt smaksstoffer som gjør at hunden vil like det. Man skal ikke bruke tannkrem til mennesker.
Det er særlig hjørnetennene og de store jekslene som angripes av tannstein. Men etter hvert vil alle tenner kunne få et slikt belegg. Tannstein må fjernes hos dyrlege. På klinikken har vi et eget rom hvor vi har utstyr til stell av tenner. Tannbehandling frigjør mye bakterier, og ved å ha denne behandlingen på eget rom unngår vi at disse bakteriene sprer seg i andre rom hvor vi ønsker at det skal være rent. Etter at tannsteinen er fjernet vil du ved å pusse tennene på den, forsinke dannelsen av nytt plakk, som igjen kan bli til tannstein. Uansett bør alle hunder få en årlig sjekk av tennene for å forebygge fremtidige problemer. Også katter får tannstein. Disse er vanskeligere å få pusset. Katter bør sjekkes for tannstein og tannproblemer minst en gang i året fra 2–3 års alder. Unge katter har mindre tannstein. Men også unge katter kan få tannstein, og bør kontrolleres hos veterinær.
Vi tilbyr alltid gratis tannsjekk. Ta kontakt for mer info.
Tannstein, munnhelse og tannrøngten
Tannstein er et vanlig problem hos hunder og katter. Det forekommer hos alle hunderaser, men problemet er størst på de mindre hunderasene. Det er også vanlig at tannstein bygger seg opp med alderen. Dette ser vi også ofte på katter. Tannstein må fjernes regelmessig hos veterinær. Det er ikke av kosmetiske grunner, men fordi tannsteinen er en kilde til bakterier og betennelse. Denne betennelsen vil med tiden kunne angripe selve festet til tannen. Resultatet blir store smerter, og til slutt tannløsning.
Daglig tannpuss er det eneste som beviselig holder tannsteinen på avstand. Daglig fjerning av plakk vil kunne hindre at plakket mineraliseres og blir til stein. Når det først har blitt tannstein er det ikke mulig å pusse bort dette. Da må man ta med dyret til veterinær for tannrens.
På klinikken blir først dyret undersøkt, og deretter må hunden eller katten i narkose. Tannstein fjernes skånsomt ved hjelp av en ultralydbasert tannunit. Mye av tannsteinen ligger skjult i lommer under tannkjøttet.
Vi bruker rutinemessig tannrøntgen for å få en best mulig oversikt over dyrets tannhelse. Det er bare 1/3 av tannen som er synlig på overflaten, og mange tannsykdommer angår tannroten, og disse blir ikke oppdaget uten tannrøntgen.
Vi tilbyr gratis tannsjekk. Bestill time